søndag den 12. juni 2016

Hyldeblomstsaft

Endelig en morgen, hvor der ikke startes med at vande i en halv times tid..
Hvilket giver tid og plads til at fortælle om en af weekendens sysler, hyldeblomstsaft. Her på gården fabrikeres der nemlig i litervis af saft til resten af sommeren og året. Den foretrukne drik er som I sikkert har gættet er hyldeblomstsaft i familien og blandt vores medarbejdere, det læsker, tager tørsten og giver gode vitaminer og smag.
 
 
Klaserne klipper jeg af, så der ikke kommer så meget stilk med, ryster insekter af hvis der er nogen, og putter dem alle i en pose imens der samles, til en portion saft bruger jeg ca. 25 store klaser hyldeblomster.
 
 
I et lille hjørne af haven, står en lille busk med hyld, ellers er hyld bandlyst i min have. De må fylde op i alle de levende hegn der er rundt omkring gården.
 
 
Frem med 1 kg sukker, alm. eller rørsukker, der opløses i 1 L. kogende vand.
 
 
Når sukkeret er opløst og kogt igennem. Kommes 2 tsk. citronsyre i vandet, og opløses. Derefter kommer jeg hyldeblomsterne og 2 økologiske/usprøjtede citroner, ovenpå de er skåret i skiver.
Låg på gryden og sæt den køligt i par dage, så har I lavet hyldeblomst saft !
Saften sies naturligvis gennem et klæde og puttes på atamon skyllede flasker, det holder sig godt på den måde. Saften skal blandes op ca. 1 : 3. ! del saft 3 dele vand. Så er det sommer :-) Go mandag. 

6 kommentarer:

 1. Åh hvor det bare lyder fantastisk. Jeg elsker også hyldeblomst saft.
  Det er simpelthen smagen af sol og sommer.
  Jeg bliver lige imponeret hver gang jeg laver en portion.
  For ja.... det smager så englene synger.
  Har du nogensinde lavet hyldeblomst sirup.
  Ligner lidt din opskrift. Men med flere ingredienser.
  Måske det var en variation du skulle prøve.
  Jeg tror det var i juli sidste år jeg havde indlægget.

  Rigtig skøn aften til jer
  og skål i lækkert saft

  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Charlotte. Tak for tip. Det skal prøves! Ja her fabrikeres mange liter hyldeblomst saft. Til tider laver vi også sorbet til varme sommer dage, jeg håber der kommer flere. Kærligst Merete

   Slet
 2. Absolut også yndlingssommerdrikken her - især i høst er efterspørgslen stor! Desværre tror jeg ikke, jeg når at producere i år - så de sidste i fryseren fra sidste år bliver der rift om! Det er jo ikke fordi, der er mangel på hyldeblomster - for hvor blomstrer de dog helt enormt i år - det er et smukt syn!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Frede. Det er rart at høre du heller ikke altid når det du gerne vil og har ambitioner om, jeg plejer at sige det uperfekte menneske, og PYT. Vi når ikke altid det vi gerne vil, men når vi kan være der for vores medmennesker og familie, så er det vel heller ikke så ringe endda. Hylden blomstrer og er smuk alligevel :-) Kærligst Merete

   Slet
 3. Kære Merete.
  Jeg har tidligere lavet de saft, men efter der er kun os to herhjemme, og bondemanden ikke er lige til den saft, laver jeg den ikke. Men det er en herlig saft, som bar smager godt og giver en en følelse af sommer, sol og varme.
  Kh
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Kirsten. Nye tider, nye skikke. Det er der jo ikke noget galt i :-) Her er der jo stadig leben og til tider masser af mennesker, som skal have lidt godt at drikke og spise. Så kan de lidt igen. Det bliver jo sommer, og bare det at gå en tur og dufte til hylden lige nu, det er da fantastisk. Kærligst Merete

   Slet